25.08.2017

No onneksi pääsin tänne taas. Viisi yötä kotona ja 1, 5 päivää duunissa ja remmin päässä melkein koko ajan, kun pitää oppia taas kuulemma "tavoille". Mulla on parhaat mahdolliset tavat- emännän kanssa kerätty taas vähän sieniä ja isännän kanssa pelattu pammoo ja sitten oli pakko käydä uimassa ja ottaa päikkärit! Oisko tämä joku koirien thriat´hlon? Ihanaa viikonloppua!

Yoda


09.08.2017

Enemmän minua emäntänä hermostuttaa tämän nuoren herran arkeen laskeutuminen kuin omani. Viisi viikkoa Kaitajärven Keisarina sanansa täydessä merkityksessä! Iltaisin pakotettava sisälle nukkumaan, sieni ja rapukaverina mitä mainioin! Vahtii reilusti ettei kukaan hörhö pääse yllättämään! On ollut ihana loma ja paljolti kiitos meidän ukon joka pitää meidät väkisinkin aktiivisena. Eläissäni en ole kerännyt tatteja niin paljon kun Yodan kanssaa, meillä on niin ihanaa tuolla metsässa! No meitä odottaa ensi viikolla taas tärkeät ihmiset! Jos Yoda ei käy säännöllisesti töissä meidän asukkaat alkavat reklamoimaan ja muukin porukka. Yodan tehtävät ovat hyvin laajat Helsingin kaupungilla - kuntoutus nro 1 motomed seura, mölkky, pallopelit, ruokailun edistäminen ja ei ehkä vähimmäisenä lääkärin työhyvinvoinnista huolehtiminen, meidän lekurit rakastaa Yodaa. Koska meillä ei ole ollut koiraa ennen Yodaa emme olisi voineet uskoa, että se uskollisuudessaan ja ennen kaikkea viisaudessaan pystyy näin moneen! Tänäänkin, kun juttelin poikien kanssa niin puhelu päättyi: Yodalle terkkuja. Miksi näin pitkä episodi rakkaastamme? En vastusta/ kyseenalaista näyttelyitä ja muita meriittejä, mutten voi ymmärtää miksei koirien luonnetta ja erityisyyttä voi luokitella muilla tavoin! Ollaan niin oltu kilpakiekossa mukana poikien kanssa ja kun se oli ohi, oli oikea aika Yodan astua meidän elämään. Ukko on komea siitä saa/saadaan palautetta päivittän! Olisi ihana, jos nämä Yodan meriitit esim. vanhustyössä arvostettaisiin niin pitkälle, että Pinan jälkeläiset saisivat arvoisensa maineen! Emme tosin koskaan pane pahaksemme jos Anja haluaa Yodan näyttelyyn, kunhan näyttäjinä ei ole emäntä ja isäntä. Episodin lopuksi, kiitos Anja, että luotit tuon Luojan ihmeen elämäämme ja Ulla kaikista neuvoista ja tuesta.


02.08.2017

Huom! Tänään alkaa luonnetestiin ilmottautuminen klo 17.00, kiitos Virpi myös muistutuksesta! Me Mutsin Pinan & Faijan Paddyn jälkeläiset tablataan tavallamme, mutta minkäs me tehdään, jos priimaa pukkas. Voin sanoo, että harvat mun kavereiden systerit ja broidit harrastaa niin paljo ku me, oon vähän ollut tiedusteluhommissakin tän kaiken muun lisäksi! Kiitti Anja, että valitsit perheet meille kaikille. Olet paras!

Yoda


22.07.2017

Täysi rähinä taas aamusta asti juoksuu, spräidäystä, uintii, sienestystä, välillä ruokaa. Jotenkin se toisen kuppi vaan on houkuttelevampi, mutta herkkupalat syödään omassa rauhassa. Metsästä haluttiin just sama keppi, niin tuotiin se sitten yhdessä.


14.07.2017

Olipa ihana Lapin mökkireissu tänäkin vuonna vaikka lyhyt olikin. Kirpan kanssa pystytettiin teltta vastarannalle omaan rauhaan jonne soudettiin joka ilta. Koirat ui ja juoksi ja mieli lepäsi ihmisilläkin.


04.07.2017

Päätettiin Kiran kanssa lähteä ensimmäiselle yhteiselle yön yli vaellukselle ja suunnaksi laitettii Kuhankuonon pisin osuus Vajosuo 30km. No tyytyväisinä valintaan lähdimme Rantapihalta kohti mahdollista yöpymispaikkaa Töykkälää kohti. Tie oli katki huonojen pitkospuiden takia, jee. Lähdimme toista polkua pitkin ja päädyimme ihan väärään paikkaan joten palasimme takaisin lähtöpisteeseen noin 10 turhan kilometrin jälkeen ja päätimme kävellä Vajosuon toisin päin ja jäädä puoleen väliin, koska ympäri oli mahdoton mennä ilman Töykkälää. Vihdoin noin 13km kävelyn jälkeen pääsimme laavupaikalle ja pystytimme teltan. Kira simahti heti telttaan päästyään. Aamulla edessä oli toisen 13km, mutta olimme molemmat ihan virkeitä joten se ei tuntunut niin pahalta. Lopulta pääsimme Vajosuon parkkipaikalle väsyneinä, mutta onnellisina 26km takana. Oli mahtava reissu kaikesta huolimatta ja Kira käyttäytyi kuin unelma, suosittelen kaikille!

10.06.2017

Ei tiedetty kaksi vuotta sitten, kun paimenkoira Anjalta haettiin, että saatiinkin vesikoira, jolla tassut koko ajan märät! Nyt isäntä on saanut oman puuhansa Yodan kaa ja kuinka hienosti he tuosta suoriutuvatkaan, on mulla upeet ukot.

06.06.2017

Mikä upea herra! Lauantaina vietimme lakkiaisia! Oli tarkoitus, että laumamme jäsen tulee haltia kumminsa kanssa vähän myöhemmin, kun jo pahin juhlahumu ohi! Kävikin niin, että vieraita virtasi ilta myöhään saakka! Tämä herra oli yhtä hyvä isäntä kuin kolme omaansa! Kaikki vieraat toivotti kanssamme lämpimästi tervetullerksi ihan kuin olisi ollut hänen juhlapäivänsä.

05.06.2017

Vielä sellainen kommentti, jonka juuri kuulin Sannalta Angelan sanoneen, että Suomessa on erittäin korkeatasoinen colliekanta ja että tässä Open Show:ssa ei ollut ainoatakaan huonoa koiraa verrattuna esim. siihen, mitä Englannista löytyy.

27.05.2017

On tää ukko uskomaton, vartioi meitä vaikka yöhon saakka! Yoda, siinäpä meillä uskollinen perheenjäsen.

21.05.2017

Tarina Lohikäärmeiden alkuajasta 2 vuotta sitten. Kello puoli viisi aamulla alkoi oven takana kova pentujen mekastus, haukkuminen ja hilluminen. Heräsin siihen ja ajattelin, että mitäpä ne nyt innostuivat keskenään kisaamaan eikä vielä ole varsinainen herätys eikä ruoka-aika. Sitä kesti vajaan tunnin ja sitten hiljeni. Ajattelin, että nyt sitten taas nukkuvat. Jonkinmoinen yllätys oli, kun seitsemän aikoihin avasin keittiön oven ja kaikki pennut olivat minua siellä vastassa istuen rauhallisesti mikä missäkin ja tuijottaen minua! Paskaa siellä - paskaa ja pissaa täällä! Harkitun hitaasti ohitin pahimmat paikat ja menin katsomaan pentuaitausta. Jep, joku älypää oli keksinyt viritelmän heikoimman kohdan ja livistänyt sieltä "vapauteen". Muut sitten haukkumaan, että mitä! sinä olet siellä! mekin haluamme sinne! miten pääsit? Kunnes kaikki löysivät reitin ja tuli hiljaista :) (Ja minä nukahdin uudelleen kaikesta tästä tietämättömänä onnelliseen uneen) - Pennut tulivat perässäni vaisuina jalkojeni viereen aitauksen luo ja siitä ne oli helppo nostaa yksitellen verkon taakse odottamaan ruokakippoja. Kuoka maistui ja lisääkin piti antaa, mutta sen jälkeen oli todellakin hiljaista, oli nukkuvia väsyneitä pentuja! Ei siis tarvinnut ajatellakaan niiden viemistä enää ulos sateeseen hillumaan, liikuntaa oli jo tullut tarpeeksi. - Siis jos joku vielä kaipaa tekeviä ja kekseliäitä pentuja harrastaakseen joskus niiden kanssa jotakin, niin täältä löytyy! :D


06.05.2017

Tänään oli broidikin jeesailemassa kevät siivouksissa niin täytyy sanoa, että siinä vasta upea kaveri! En tiedä onko Jussin vaikutus vai niin vaan rauhallisempi luonne, ei hauku kenellekään EIKÄ vedä.

01.05.2017

Tämän kirjoitin, kun Lohikäärmepennut olivat 5vko 3pv vanhoja 2 vuotta sitten:

Anja Petäjäniemi 1. toukokuuta 2015 · Hyvää vappua kaikille :) Glada vappen till alla :) Aamulla herätys klo 6.30. ylös, kahvi päälle, isot koirat ulos, pentujen ruuansekotus ja lämmitys, kahvia kituseen, pentujen paskapaperien vaihto yön jäljiltä, ruokakipot niille, isot koirat sisälle, tyhjät kipot Pinan nuoltaviksi + ylijäänyt ruoka, paskankeruu uudelleen eli paperien vaihtoa, Pina ulos, Pina sisään, hiljaisuus lastentarhassa, itse uudestaan nukkumaan, herätys n. klo 9.30, aamupala eli kahvia ja leipä, isoille koirille ruokaa, pentulassa uudelleenjärjestely, poikapennut vapaaksi jalottelemaan keittiöön, niiden tilan siivous pohjia myöten, pojat kuljetuslaatikkoon, tyttöpennut jaloittelemaan keittiöön, niiden laatikon siivous pohjia myöten ja uusi kerros paperia ja karvamatto paikoille, laatikon siirto toiseen paikkaan, poikien aitauksen uusi sijoittelu pentulaatikon jatkeeksi, uudet paperit aitaukseen, laatikon kulkuluukku auki ja siihen matto edestakaisen kulun helpottamiseksi, kaikki pennut ihmettelemään uutta sisustusta ja kokeilemaan luukun kautta siirtymistä entiseen laatikkoon, osittaista rähinää, pari tappelua, jotka keskeytettiin, hiljaisuus, isot koirat ulos, Pinan ulkoilua ja puuceehen huussikariketta, auton talvipeitteen kokoaminen ja säilöön taittaminen, isot koirat sisälle, nukkumaan uudelleen, herätys klo 15.30, ah ihanaa, ruokaa, tarhan portin korjaus välineinä ruuvari, kirves, laudanpala, pari naulaa ja vasara, pentujen paperien vaihto, ruoka kippoihin ja niille, isojen koirien ruokinta ja ulos, Pina toimii esitiskaajana, teeveestä tulee jääkiekkoa, ei jaksa kuunnella, ei keskittyä, tv kiinni, Pina nukkuu, on väsynyt, eilen pentujen paimennuksesta oli kipeä, sai puolikkaan asperiinia, hieroin niska, selän ja takajalat, tänään liikkuu notkeammin, nyt tämä kirjoitus ja silmät menevät jälleen lupsulleen, taidan ottaa taas nokoset, ensin isot koirat sisälle ja Pinan ulkoilutus. Hyvää vappua vain kaikille :)


09.04.2017

No hei wow pikkasen hienon näkönen on faija! Ikuna ei ei tohon karvamäärään päästä mut Lasse ja ehkäpä muutkin systerykset on ikään kuin niitä "vanhan ajan collieita". Kauniit, hyväkuntoiset turkit ja mikä tärkeämpää pään sisältö niin super terve ja tasapainoinen. Mä vaan niin rakastan näitä kavereita ja iso sydän kaikille!

15.02.2017

Nimenomaan Lohikäärmeet on mielenkiintoisia, olen varma että Angela haluaa nähdä mahdollisimman monta niistä :) Hänen mielestään yhdistelmä on ollut hyvä geenipoolin kannalta ja mahtaakohan olla ensimmäinen Wicani-uroksen nahkalinjainen pentue?

29.12.2016

Haluan kiittää kaikkia Lohikäärmeiden omistajia ja muita asianomaisia kuluneesta vuodesta ja toivottaa onnea ja menestystä myös ensi vuodelle. Lohikäärmeiden alkutaival oli hankala, mutta sitkeydellä elämä voitti ja nyt vajaa kaksivuotiaana voimme jo tarkastella ponnistelumme tuloksia. Pentue ei ole täysin yhtenäinen, mutta ei voi ollakaan, koska ei ole linjasiitos, mutta erittäin paljon hyvää ovat pentujen vanhemmat jättäneet. Näistä ominaisuuksista nostaisin ylimmiksi sekä luonteet että terveyden. Perimä on monien tuhansien geenien yhdistelmä, mutta näin hienoja koiria ei myöskään voi tulla ilman pentujen uusia ja hyviä omistajia, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. KIITOS ja voimia jatkoon! Pari ikävää tapahtumaa jäi synkentämään tämän vuoden saldoa, Pyryn menetys sekä Boriksen kastrointi. Kumpaakaan en ymmärrä, en koiran sairastumisen huomiotta jättämistä, enkä sitä, että uros kastroidaan, jotta perheellä olisi sen kanssa "helpompaa". Olen siis valinnut sekä Pyrylle että Borikselle väärät omistajat :( Vaikka näitä vastoinkäymisiä onkin tullut kohdalleni, niin olen saavuttanut tällä pioneerityölläni jotain suurta! Olen saanut useampia pitkänlinjan kasvattajia innostumaan tästä mahdollisuudesta saada omiin linjoihinsa uutta verta eli laajentaa heidän pitkäkarvaistensa geenirakennelmaa. Nyt on jo muutamia uusia pina-pehkopentueita nähnyt päivänvalon ja osa pennuista on mennyt pehkokasvattajille.Suuri saavutus on ollut myös se, että aikaisemmin jyrkän kannan ottaneet ulkomuototuomarit/kasvattajat ovat nyt muuttaneet suhtautumistaan ja hyväksyneet tämän uuden ajatuksen ja näyttelyarvosteluissaan ottaneet huomioon vain koiran rakenteen ja olemuksen pinataustasta huolimatta.Kiitos kaikille <3

20.12.2016

Kirjoitin pitkän asiallisen selostuksen aiheesta kasvattajan työ ja tavoite ym. ja sitten tämä kone kaatui jälleen, eikä mitään jäänyt tekstistä näkyviin! Mutta koska olen minä, niin aloitan uudelleen, mutta eri sanoin, koska alkuperäistä muotoiluani en enää muista.Kasvattajalla yleensä on/pitäisi olla kasvatuksessaan tavoite jalostaa valitsemaansa rotua paremmaksi. Tätä työtä säätelee rotuyhdistys PEVISA-tutkimuksineen ja tavoiteohjelmineen sekä oman kennelnimen saamiseksi suorittamalla vähintäin kasvattajan peruskurssin hyväksytysti.Roduilla on ikävaatimukset kulloinkin tarvittaviin pakollisiin terveystutkimuksiin, jotta pennut rekisteröitäisiin. Kasvattajan harteille jää sen lisäksi huomioida koiran muut ominaisuudet kuten luonne ja esim. tavoitteelliset taipumukset johonkin toimintaan.Mikäli pentueen tekemiseen valitut yksilöt täyttävät nämä kriteerit eli pakolliset tutkimukset, ikä, luonne, taipumukset ja joskus myös tarpeelliset kasvattajan omat tavoitteet geenitutkimuksineen, niin kaiken pitäisi olla ok.Sitten jos lähdetään yksilöimään jotain yhdistelmää. niin siitä koirien omistajat ovat täysin vastuussa eli joko antavat oman koiransa tähän toteutukseen tai sitten kieltäytyvät siitä oman harkintansa mukaan.Nuorelle urokselle on hyvä, jos sen ensimmäinen astuminen sujuu hyvin eli on sellainen kokenut ja suosiollinen narttu, joka ei jaa hammasta ja irvistele, vaan tavallaan opettaa nuorta urosta. Tästä uros saa lisää itsevarmuutta tulevia astumisia varten. Lisäksi sellainen asia, jota moni ei ehkä tule ajatelleeksi, astunut uros oppii tietämään, mitkä ovat sellaiset ns. hyvät päivät, jolloin muut ennakkohajut ym. eivät sitä häiritse liikaa, varsinkin jos urosta haluaa kouluttaa tai jopa kilpailla sen kanssa.Nartuille paras ikä collieilla on vasta n.2-vuotiaana, jolloin se on rakenteellisesti yleensä valmis. Yli 8-vuotiasta narttua saa käyttää vain, kun eläinlääkäri on sen tutkinut terveeksi ja kirjoittanut siitä Kennelliitolle todistuksen. Uroksia voidaan käyttää jo nuorempina, kun kaikki tutkimukset on hyväksytysti tehty. Uroksilla ei ole ikärajaa vanhetessaan eli saa käyttää niin kauan kuin se astuu ja muu terveys sallii sen.

29.08 2016

Pieni uimari-tyttö Nummella kristallinkirkkaassa Pitkäjärvessä. Todellinen Skotlanninvesikoira, uiskentelee pitkiä matkoja itsekseen.

03.08.2016

Tänään oli taas Anjan "sossu koulu" ja päätteeksi mulla Anjan trimmaus. Anja on vaan niin pro kaikessa mitä se tekee. Ukkonen, hevoset ja lanaustraktorit himppu aiheutti Roopelle ja mulle häiriöö, mut hyvin me taas broidin kaa vedettiin! Lähtiessä taivaalta tuli sylin täydeltä ja ajettiin sateenkaaren yli. Iltaveneilyt meni mun osalta kerratessa oppimaani. Hyvä päivä taas ollu ku saanu kaiken huomion.

Yoda

27.07.2016

Tänään oli taas Anjan koulu. Otti kyllä aluksi koville, kun ei saatu ottaa Roopen kaa yhtään alkulämpöö. Mut hyvin me kai pärjättiin emännän kaa! Komeita me ainakin ollaan broidin kaa jos ei muuta Roope the Jumper & Yoda the Kingi. Tänään oli niin kuuma päivä, että vaikka kentällä tuuli kävi koko ajan, niin otimma rauhallisesti koko treenin. Ei ollut juoksuja eikä pitkiä kävelyjä. Ja kaikilla oli poikkeuksellisesti ainakin omalle koiralleen vettä kentällä omalla pisteellään. Paikalla taisi olla kahdeksan henkilöä ja kolmella vielä vaihtokoirakin. Hyvät "sossu"treenit :) Ja Yoda pärjäsi hyvin, ei enää haukkunut muita eli kannatti olla treeneissä mukana :)

23.07.2016

Olisi varmaan pitänyt alkaa kirjoittaa erillistä Roopen Blogia silloin, kun se tuli takaisin minulle. Niin yllätyksiä täynnä koko tämä aika on ollut. Mutta lyhyesti voisin sanoa, että on erikoinen collie, ainutlaatuinen ja poikkeaa monella tavalla näistä muista omistani. Roopen tähden on ollut sydän kurkussa, karkumatkat, kädet kipeinä, aitojen korjaukset, jatkuvat edelleen, pehmeä turkki, johon voi naamansa upottaa, uljas olemus, leikkien riemua, namujen kelpaamattomuutta, hännän helutusta, syliin hyppäämistä, tassun ojennusta, oivalluksia ja erittäin hyvää muistia onnistumisista. Ihana sydäntenmurskaaja. No, jos taas lähtisi sahaamaan lautoja lisää, lauta-aidan jatko tekeillä.

15.07.2016

Juu, Anja, tää meidän allergia koira. Voit laittaa meritteihisi myös loistava siedättäjä!

15.07.2016

Nautitaan täällä Lapin kesästä. Tänään on ollut kiire päivä meillä Kiran kanssa. Aamulla herättiin jo seiskalta ja mentiin heti juoksulenkille, sitten soutamaan, uimaan, pyöräilemään, metsälenkille, mustikoita poimimaan ja sitten taas uimaan. Eiköhän maistu uni yöllä meille molemmimme!

14.07.2016

Minä se en näköjään osaa rauhoittua. Piti perustaa uusi ryhmä eli rinki kuten "vanhaan hyvään aikaan" ja alkaa vetää sitä Roopen kanssa. Alla ilmoitukseni meidän koirayhdistyksen fb-sivustolla:

Hei! Tänään, keskiviikkona, oli ensimmäinen virallinen "sossu"-ryhmä harjoittelemassa kentällä alkaen klo 18.00. Koiria oli puolisen tusinaa harjoittelemassa, mutta lisää mahtuu ja toivotaan. Koiran ei tarvitse osata mitään, mutta osaaminenkaan ei ole haitaksi. Varsinaisia pk-liikkeitä ei harjoitella, vaan jokaisen koiran kohdalla on tavoite, että ohjaajaa kuunnellaan ja muiden koirakoiden tekemiset ohitetaan. Tämä ryhmässä harjoittelu palvelee kaikkia tulevia juttuja, mihin sitten kukin koirakko haluaakaan suuntautua tai on jo valinnut lajinsa. Halukkaille myös lopuksi näyttelytreenaamista

01.07.2016

Perjantai, Tyyny-TRINE siivouspuuhissa. Tosin Trinelle jokainen päivä on tyynyjen kurituspäivä!Pari päivää stadissa, tyttöjen kaa hengailuu ja broidin kaa sporttii - onnex oon taas landel ja voin ottaa vähä tsillimmin- mut kyl tää nuoruus ja kesä on ihanaa, nauttikaa systerit ja broidi! Kiitos veliseni, olin Hannan ja mamman kaa just joku aika sitten lenkillä ja kyllä mua lennätti. Tapasin pari naapurin tyttöäkin siinä samalla, mut ne on mitteleitä eikä niiden kaa oikein voi leikkiä, kun ovat niin pieniä.

Selma

27.06.2016

Onkohan Roope perinyt vanhemmiltaan kaiken sen kekseliäisyyden, mikä oli jaossa? Aamulla löysin keittiön lattialta kierrekorkillisen pöytäsuolapurkin aukaistuna. Onneksi suolaa oli vain vähän matolla ja loput purkissa. Ei ilmeisesti ollut maistunut.


25.06.2016

Kyllä Roope on mahtava koira! Olisittepa nähneet miten kevyesti se liiteli 80 cm korkean verkkoaidan yli! Ja niin paljon oli ilmavaraa, että 100 cm ei varmasti tuota mitään vaikeuksia! (On myös uskomatonta, miten matalasta välistä se pystyy pujottautumaan aidan toiselle puolelle.)

14.06.2016

Tänään käytiin Evee moikkaa, piti saada rokutukset ja reseptit punkkilääkkeitä varten, että voin rauhassa lähteä kesälaitumille! Käynti oli tuskaa emännälle, mutta mullehan se oli oikein testosteroni ruiske! Seuraavaksi jos tarttee mennä niin mennään varmaan isännän kaa. Eve tykkäs et oon timmissä kunnossa, vaikka emäntä naputti, kun syön vähän huonommin! Kehui, että huomaa et oon vähän sportimpaa sorttia. Hyvä on kuulemma sekin etten oo isottelevaa sorttia muiden koirien kaa! Taasutkin se katto ja sanoi, että näyttävät ihan hyviltä, kunhan annan kuivata ne etteivät ala hilseilemään! Eli priimaa pukkaa minkäs teet systerit&broidit.

Yoda Stadin Kingi

12.06.2016

Pieni tuulenvire leuhahtaa silloin tällöin. Korkeat männyt humisevat jäkälä- ja kanervikkokankaan yllä. Makaan kuntan painaumassa ihan hiljaa katsellen pieniä inisijöitä, jotka yrittävät päästä iholleni suojaverkon läpi. Jalkopäässä ahkeroivat kusiaiset, anteeksi, häiritsin teitä, mutta jatkakaa vain omia touhujanne.Tämä metsäinen kallio, nämä maan tuoksut! Onko ihanampaa ja rauhoittavampaa olemista, tämän pienen hetken, jonka sain levätä kainalossasi? Kyyneleet pursuavat väkisin silmiini. Näitä hetkiä ei enää tule moniakaan. Ikä painaa, jalka ei enää ole voimissaan, ei nouse kuten parikymmentä vuotta sitten. On ymmärrettävä, että jossain vaiheessa on annettava periksi, tyytyä sielun palosta huolimatta rauhallisempaan tahtiin ja olla kiitollinen siitä kaikesta minkä on jo saanut kokea.Siis missä olen? Olen palvelukoirakokeen hakumetsässä maalimiehenä.

08.06.2016

Hei ja onnea kaikille lammaspaimenille hienoista tuloksista! Saisinko mainita teidän tuloksia ja kuvia omalla seinällä? Paddyn kasvattaja Angela on erittäin onnellinen teistä ja hienoista paimennustuloksista! Anja voisi laittaa minulle tulokset vaikka? Upea suoritus Roopelta, puhumattakaan loistavalta paimentyttö Anjalta! Huumaavien suosionosoitusten saattamana he poistuivat areenalta.

04.06.2016

Palataanpa vielä sen verran Pyryn poismenoon eli sairastumiseen. Syy ei ollut mikään perinnöllinen sairaus tai vika.Pyry oli terve täältä lähtiessään ja terve vielä yli puoli vuotta sen jälkeen. Lahden näyttelyssä olleet muistavat hyvin Pyryn iloisuuden ja liikkuvuuden. Jossain vaiheessa talvella (Anu kertoi jälkeenpäin) hän katseli Pyryn liikkumista ja oli kysynyt jopa ystävältään, etteikö Pyry hänenkin mielestä kulje selkä hiukan köyryssä. (Jos koira kulkee selkä köyryssä, niin se yleensä merkitsee kipua ja mahavaivoja.) Seuraava havainto oli, että syöminen väheni ja tämä laitettiin yleisesti juoksuisen nartun syyksi. (Tosiasiassa mikään koira ei näännytä itseään loputtomiin sen takia, koska sen pitää luonnon mukaan olla vielä viriilissä kunnossa eikä heikentyä liikaa.)Sitten hampaisiin tuli runsaasti plakkia (joka on myös harvinaista näin nuorelle koiralle) ja hengitys oli haissut pahalle jo pidempään. (Selvästi syljen terveen koostumuksen muutosta ja paha haju tulee joko hampaista tai hengityksestä, mahasta jne.) Sitten Pyry alkoi olla väsynyt, ei liikkunut enää reippaasti. Syömisen ja juomisen puute alkoi näkyä koiran vaisuidessa, pois toisten koirien tieltä siirtymisessä, yleiskunnon pettämisessä ja koiran kuivumisena. Myös silmät olivat jo painuneet syvälle kuivumisen tähden ja toinen oire oli niiden rähmiminen, kun kyynelkanavat eivät enää toimineet. Pyry painoi siinä vaiheessa vain enää 15kg. Viime viikonloppuna Pyrylle yritettiin juottaa nestettä ja syöttää jotain kevyttä. Se jopa kävi itse ulkona juomassa vettä. Maanantaina se oksensi kaiken ja oli veriripulilla.Tässä vaiheessa ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin päästää Pyry pois kärsimyksistä ja näin Anu toimi ja eläinlääkäri oli samaa mieltä. Näin olin myös minä ehdottanut tehtäväksi. Eläinlääkärin mielestä syynä oli haimatulehdus/haiman vajaatoiminta, mutta se ei oikeile tällä tavalla. Haiman vajaatoiminnassa kakka on harmaata, koira laihtuu vaikka syökin edelleen, se ei vain pysty käyttämään saamaansa ravintoa hyväkseen. Haiman vajaatoimintaan on hoito. Luulen kaiken tämän tiedon jälkeen, että Pyrylle tuli jostain tuntemattomasta syystä tulehdus vatsaan, suolistoon tai johonkin sisäelimeen, kuten maksaan tai munuaisiin, ja se pääsi pahenemaan näin pitkälle, kun sitä ei ajoissa tunnistettu, jolloin enää ei ollut mitään tehtävissä. Älkää siis kukaan pelätkö tämän tapahtuman vuoksi oman koiranne puolesta, että niille käy automaattisesti samalla tavalla. Jos koira on huono syömään, mutta se liikkuu ja on pirteä, kakka normaali ja pissaa tulee, niin kaikki on yleensä kunnossa. Myös koskettamalla koiraa ja käsittelemällä sen eri kohtia kropassa, koira ilmaisee, jos jokin sen kohta on kipeänä. Koirien syöntiajat ja halut ovat erilaiset. Toiset haluavat syödä kerran tai kaksi kertaa päivässä. Jos annostus vuorokautta kohden on oikea, on samantekevää, jaetaanko se kahteen osaan tai syökö koira sen kaiken kerralla esim. iltaisin tai yöllä, jonka päälle tulee lepoaika. Lepoaika on tarpeellinen ruuan sulamisen kannalta ja siksi, ettei se massa vatsassa aiheuta vatsalaukun kiertymää. (Vatsalaukun kiertymässä vatsa muljahtaa ympäri ja sekä tulo- että menoaukko kiristyvät umpeen. Ruoka alkaa käydä, paisua ja tilanne on erittäin kivulias ja vaarallinen. Selkä on köyryssä, tavaraa ei tule ulos ei etu- eikä takapäästä. On pari tuntia aikaa päästä leikkaukseen ja pelastaa koira.) Vatsalaukun kiertymä on onneksi kuitenkin aika harvinaista collieilla. Olisi hyödyllistä opetella tunnistamaan koirien sairauksia ja niiden hoitokeinoja, mutta ei saa tulla hysteeriseksi ja luulla olemattomia jonkin pienen poikkeaman vuoksi. Kaikki koirat ovat yksilöitä kuten me ihmisetkin. Hyvin kuvaavaa on tv:ssä pyörivä lääkäriaseman mainos, jossa nainen tutkittuaan eri sairauksien oireita, sanoo kauhistuneena: "Minulla on lepra!" Hyvää vointia kaikille Lohikäärmeille ja heidän palveluskunnilleen. Jos sydäntänne painaa jokin asia koiranne käytöksessä, niin ottakaa yhteyttä minuun, niin aletaan selvittää asiaa yhdessä.

­- Kiitos tästä Anja! Mainitsit tuolla vatsalaukunkiertymän ja sen, että se on collieilla harvinainen. Vaan joskus käy niin, että tilastojen valossa väärä koira kuolee siihenkin. Narttu, nuori, pieni ja hyväkuntoinen täysin valittamatta poistui meidän perheen ruokakunnasta moiseen onnettomaan tapahtumaan. Koiramme ovat erilaisia ja jokainen perheen eri koira on omanlaisensa, pidetään heistä ja kaksijalkaisista perheenjäsenistämme huolta!- Kiitos Anja,meillä tosiaan Yoda on viikon verran tultuaan mökiltä syönyt tosi huonosti ja on myös oksentanut useampana päivänä. Toivon että johtuu kaupunkiin tulosta ja viime viikon helteestä. Seuraan kuitenkin tilannetta ja annan yöksi ruuan kun mökillä oli syönyt yöllä. Niinkuin Anja sanoit, Yoda varmasti myös temppuilee kanssani tuon syömisen suhteen!